• Witaj nieznajomy! Logowanie Rejestracja
    Zaloguj się
    Login:
    Hasło:
    Nie pamiętam hasła

× Obserwowane
    • Brak :(

Serpens > Wielka Brytania > Szkocja > Hogsmeade i okolice > Szkoła Magii i Czarodziejstwa w Hogwarcie > Wielka Sala
Wielka Sala
Odpowiedz
Odpowiedz
Odpowiedz
Mistrz Gry
Konta Specjalne
Co ma być to będzie, a jak już będzie, to trzeba się z tym zmierzyć.
Zawód
Mistrz Gry
Genetyka
Czystość krwi
czarodziej
mugol
Sakiewka
Stan cywilny
bezdenna
wdowiec
Uroki
Czarna Magia
OPCM
Transmutacja
Magia Lecznicza
Eliksiry
Siła
Wyt.
Szybkość
Brak karty postaci
09-10-2025, 17:55
Wielka Sala
Wielka Sala to największe pomieszczenie w całym zamku Hogwart. Jak sama jej nazwa sugeruje - jest naprawdę wielka. Długa na kilkadziesiąt stóp, szeroka na kilkanaście i o bardzo wysoko, łukowato sklepionym suficie, którego zazwyczaj nie widać, bo dzięki czarom uczniowie Hogwartu spoglądając ponad głowy dostrzegają zazwyczaj niebo podobne temu, które widać za oknem. Pod sklepieniem wieczorami unoszą się setki świec, za dnia zaś światło dziennie wpada przez wysokie i wąskie okna. Wielka Sala ma kamienną posadzkę i takież ściany, zawsze wypolerowane i zadbane przez domowe skrzaty pracujące w kuchni. Każdego dnia stoi tu kilka stołów - cztery najdłuższe przeznaczone są wychowankom domów w Hogwarcie. Po drugiej stronie od wejścia zaś, na podwyższeniu, stoi stół nauczycielski, gdzie zasiada grono pedagogiczne. Po środku tego stołu stoi krzesło przywodzące na myśl tron, należące do dyrektora szkoły. Dekoracje Wielkiej Sali zmieniają się w zależności od okoliczności.
Na lewo od stołu nauczycielskiego znajdują się drzwi prowadzące do bocznej komnaty z portretami.
    Odpowiedz
  • Odpowiedz na posta

Strony (14): « Wstecz 1 … 12 13 14

Odpowiedz
Odpowiedz
Odpowiedz
Riven Thorne
Akolici
Feel the rain on your skin. No one else can feel it for you. Only you can let it in. No one else.
Zawód
Barmanka, kochanka kapitana Fernsby
Genetyka
Czystość krwi
jasnowidz
półkrwi
Sakiewka
Stan cywilny
zakurzona
panna
Uroki
Czarna Magia
12
0
OPCM
Transmutacja
10
16
Magia Lecznicza
Eliksiry
0
0
Siła
Wyt.
Szybkość
5
7
11
Brak karty postaci
26-01-2026, 19:09
Odpowiedź dla Keith Croft

Gdy podjęłam decyzję o tym, że Keithowi nic o swoich uczuciach nie powiem przekreśliłam szansę, na bycie razem. Zrobiłam to z pełną świadomością konsekwencji wierząc, że przyjaźnimy się na tyle mocno, że nic tej przyjaźni nie jest w stanie zrujnować. Aż przytrafił nam się ten Londyn, ta okropna impreza gdzie nas naćpali, a my daliśmy się ponieść emocjom. Keith mówił, że to była tylko jego wina, ale ja nie mogłam się z nim zgodzić. Gorączkowo pokręciłam głową zaprzeczając jego słowom.
- Nie. Tylko. Twoja - odparłam. - Powinnam była ci nie pozwolić. Odsunąć się. A sama cię pocałowałam. Gdybym wtedy zareagowała inaczej…
Próbowałam powstrzymać zbliżający się płacz. Chciałam jakoś ratować sytuację mówiąc rzeczy, które jak się okazało wcale nie złagodziły niczego, a jedynie zaostrzyły panującą wokół nas atmosferę. Zatrzymaliśmy się i chociaż nasze dłonie nadal były splecione, jego ręka na mojej talii, a moja na jego ramieniu, poczułam dziwną ścianę, która wyrosła pomiędzy nami. Czułam bijącą od niego złość, niedowierzanie. A jego słowa były niczym ostrze, które aż poczułam jak wbija się w moją klatkę piersiową. Tym razem to ja spojrzałam na niego z wysoko uniesionymi brwiami. Nie mogło mi się wydawać, mówiłam mu szczerze co czułam, więc dlaczego to insynuował. Moja dłoń zsunęła się niżej po jego ramieniu.
- Nie, nie, nie o to mi chodziło. Przepraszam, przepraszam - jęknęłam, czułam jak drży mi warga.
Co powinnam zrobić? Jak się powinnam zachować? Co mu powinnam powiedzieć? Nie chciałam by się złościł, nie chciałam by cierpiał, a jednocześnie próbowałam to jakoś wytłumaczyć. Bo dlaczego te emocje pojawiły się u niego akurat teraz? Dlaczego nie mogło się to nam przytrafić wcześniej? Nawet gdyby to było kilka tygodni wcześniej, to wszystko by potoczyło się inaczej. Byłam głupia, namąciłam, spaprałam sprawę i byłam tego świadoma. Niemal czułam jak wszechświat daje mi solidne lanie, musiałam oberwać. W końcu mi się należało, nieświadomie, ale należało.
- A dlaczego to ty mi nie powiedziałeś, że coś zacząłeś do mnie czuć? - Zapytałam. - Zamiast tego mnie unikałeś, nie pojawiłeś się w tawernie ani razu. Gdybym wiedziała, to może podjęłabym inna decyzję…
Może bym nie stanęła wtedy na tym pomoście. Może bym nie przyjęła tego, na Merlina, jakże ciężkiego teraz wisiorka. Byłabym szczęśliwą dziewczyną Keitha. Ale przy Kennethcie też byłam szczęśliwa. Uwielbiałam spędzać z nim czas, a ten jeden dzień rozpalił wszystkie emocje jakim go darzyłam. Przypomniał mi jak oszalałam na jego punkcie. Bo gdy tylko po raz pierwszy pojawił się w tawernie ja oszalałam. A potem przepłakałam wiele nocy patrząc jak wybiera inne, a nie mnie. Stawałam na rzęsach, by się mną zainteresował. W końcu odpuściłam. Ale moje serce chciało kogoś kochać. Nie od razu, minęło kilka lat nim obdarzyłam tymi uczuciami Keitha. Znowu nie trafiłam. I gdy on kręcił z innymi panienkami, na niego również spoglądałam z bólem. Bo bardzo bałam się go stracić gdyby nam nie wyszło, więc wolałam cierpieć będąc jego przyjaciółką. Bo ja wiedziałam, że wtedy go stracę. Wiedziałam.
- Wiem co czuję do Kennetha. Wiem co czuję do ciebie. I dlatego nie chciałam ci nic mówić, bo wiedziałam, że to się tak skończy. Wiedziałam - załkałam. Bycie jasnowidzem było klątwą, nie błogosławieństwem. - Keith. Co my teraz zrobimy?
Już nie powstrzymywałam łez. Leciały ciurkiem po policzkach, a gdy przymknęłam oczy widziałam tylko wodę. W tej wodzie Keith. Moja świadomość wyznania uczuć. Jego wściekłe spojrzenie. Minęło tyle miesięcy odkąd to widziałam, wiedziałam że się spełni. Zawsze się spełniało. Nie wiedziałam tylko jak i kiedy. Czy to było właśnie dzisiaj? Spojrzałam na niego
z żalem. Było mi przykro, że cierpi i jednocześnie miałam żal, że się we mnie zakochał. Jak mógł? Dlaczego teraz? Poczułam w ustach krew, gdy nieświadomie zerwałam skórkę z wargi.
    Odpowiedz
  • Odpowiedz na posta
Odpowiedz
Odpowiedz
Odpowiedz
Keith Croft
Akolici
Zawód
Pracownik restauracji
Genetyka
Czystość krwi
metamorfomag
półkrwi
Sakiewka
Stan cywilny
zakurzona
kawaler
Uroki
Czarna Magia
8
0
OPCM
Transmutacja
9
5
Magia Lecznicza
Eliksiry
7
6
Siła
Wyt.
Szybkość
10
8
8
Brak karty postaci
26-01-2026, 20:31
On też wierzył, nie, był wręcz przekonany, że ich przyjaźń przetrwa wszystko. Bolało go jak bardzo się pomylił. Naprawdę chciał mieć ją blisko, chciał się z nią przyjaźnić, ale w tym momencie nie wiedział czy jest w stanie. Potrzebował jakiegoś znaku, czegokolwiek co powie mu, że powrót na stare tory jest możliwy. Nie wiedział go jednak, to wszystko, to cierpienie, ten ból i ta cholerna złość zasłaniała mu widok na wszystko inne. Był wściekły na samego siebie, tak bardzo wściekły, że miał ochotę wyładować tą złość fizycznie. Chciał wyjść z tej sali, chciał opuścić te mury i już nigdy więcej tu nie wracać. Zdecydowanie mógł dopisać kolejne bolesne wspomnienie ze szkoły do swojej listy…a przecież to tutaj się poznali.
Nie powinna mu na to pozwolić, ale on nie powinien się do tego posuwać. Powinien panować nad sobą. Jego umysł jednak nigdy wcześniej nie był pod wpływem narkotyków, nie miał pojęcia jak to jest, nie zdawał sobie sprawy, że w ogóle się pod ich wpływem znajduje. Powinien wiedzieć, że coś jest nie tak, przecież nigdy wcześniej się tak względem niej nie zachowywał. Nigdy.
Ściana nie pojawiła się nagle. Miał wrażenie, że budował ją od dobrych dwóch tygodni. To nawet nie była ściana, to był twardy mur, który zaczynał go oplatać w około coraz ciaśniej, ale pojawiał się tylko kiedy ona była w pobliżu. Jakby to tylko przed nią chciał się uchronić, jakby nie chciał pozwolić sobie na to wszystko. Bo nie chciał ich do siebie dopuszczać wiedząc jak wiele go kosztują, zdecydowanie za wiele, ponad jego siły.
- Wiem co czuje…ja twoich uczuć nie kwestionuje, nie rób tego i mi. - powiedział poważnie.
Widział tą drżącą wargę, widział, że jest bliska płaczu, ale nie mógł nic z tym zrobić. Serce mu się łamało, że płakała przez niego. Wiedział, że sprawia jej przykrość swoimi słowami. Ale ona podjęła już swoją decyzję i nie miała zamiaru jej zmieniać, zdawał sobie z tego sprawę. Kenneth był w tym momencie dla niej ważniejszy, to było widać, bo gdyby było inaczej…no właśnie, co wtedy? Westchnął ciężko i pokręcił głową. To nie miało sensu. Po co oni w ogóle o tym rozmawiali, to był obusieczny miecz. Zadawali sobie ból, ale jednocześnie nie chcieli tego robić. To była próba, której ani jedno, ani drugie miało nie przejść. Nie było takiej opcji. Nie chciał aby płakała, ale też nie miał wpływu na to co czuł, chociaż bardzo by chciał. Oddałby wszystko by cofnąć się w czasie i nie zabrać jej do tego klubu, pójść samemu albo w ogóle się tam nie wybrać. Było jednak za późno.
- Ponieważ się tego bałem. - odpowiedział zgodnie z prawdą zanim w ogóle się zastanowił - Bałem się tego co czuje, bałem się spojrzeć ci w oczy i jedynie utwierdzić się w tych uczuciach. A potem spojrzałem ci w oczy i kiedy dotarło do mnie, że to wszystko jest prawdziwe było już za późno, bo ty już byłaś kogoś innego, a ja straciłem swoją szansę…straciłem ciebie. - pokręcił głową zaciskając mocno zęby.
Coś mu mówiło, że nawet jeśli by się z tym wszystkim nie krył, gdyby jej powiedział co czuje, to by niczego nie zmieniło. Ona podjęła decyzje na dwa dni po ich wypadzie do Londynu, a on widział się z nią ponad tydzień później. Już wtedy była zdecydowana, że zostanie kobietą Kenneth’a więc jakie ona miał szanse? Żadne, kompletnie zerowe. Jego los był przesądzony i nie ważne jak bardzo go to bolało, aż fizycznie, musiał się z tym pogodzić. Nie wiedział tylko jak.
Widział łzy wypływające spod jej maski i serce mu się łamało. Słyszał jej słowa, jej pytanie i najgorsze było to, że znał odpowiedź. Była ona bolesna, zwłaszcza dla niego. Ona sobie poradzi, miała w końcu Kenneth’a, do którego z cała pewnością się uda zaraz po zakończonym balu. Zakuło go serce na tą myśl, a w gardle pojawiła się gula. Przełknął ja jednak, po czym spojrzał na nią z niewymiernym smutkiem w oczach. Puścił jej dłoń, zabrał ręce z jej talii, ale początkowo się nie odsunął.
- Może ty wiesz, może ja wiem…ale czy wiesz co on czuje? Nie jest to człowiek stały w uczuciach i boje się, że cię zrani. - pokręcił głową, po czym westchnął, po czym nachylił się do niej i pocałował ją w czoło, a raczej przód maski, który to czoło zasłaniał - Sądzę, że nie powinni się spotykać…nie przez jakiś czas na pewno. Ja…ja muszę sobie to wszystko poukładać w głowie, muszę się z tym uporać sam…a twoja obecność mi w tym nie pomoże. Z resztą, masz jego…on na pewno już na ciebie czeka. Więc idź do niego i nie myśl o mnie. - pokręcił głową, po czym jeszcze raz spojrzał jej w oczy, chcąc je zapamiętać, nawet jeśli czerwone od płaczu i odwrócił się powoli, by moment później zniknąć między tańczącymi, zejść z parkietu i opuścić Wielką Salę.
Maska zniknęła z jego twarzy, a on skierował się do wyjścia z zamku. Kiedy chłodne wieczorne powietrze owiało jego twarz nie poczuł ulgi, wręcz przeciwnie. Poczuł jak zaczyna brakować mu tchu, przyśpieszył kroku łapiąc powietrze głębokimi wdechami, jednocześnie ocierając z policzka jedną, pojedynczą łzę, która się na nim pojawiła.

zt Keith
    Odpowiedz
  • Odpowiedz na posta
Odpowiedz
Odpowiedz
Odpowiedz
Riven Thorne
Akolici
Feel the rain on your skin. No one else can feel it for you. Only you can let it in. No one else.
Zawód
Barmanka, kochanka kapitana Fernsby
Genetyka
Czystość krwi
jasnowidz
półkrwi
Sakiewka
Stan cywilny
zakurzona
panna
Uroki
Czarna Magia
12
0
OPCM
Transmutacja
10
16
Magia Lecznicza
Eliksiry
0
0
Siła
Wyt.
Szybkość
5
7
11
Brak karty postaci
26-01-2026, 21:18
Odpowiedź dla Keith Croft

Nie byłam w stanie wydusić z siebie żadnego słowa. A to co czułam było wręcz nie do opisania. To nie był zwykły ból, to było coś co rozrywało mnie od środka. Bolało psychicznie, ale bolało i fizycznie. Jakby każda komórka mojego ciała krzyczała. Nie wiedziałam co powiedzieć, jak zareagować, jak to wszystko naprawić. Czy ja naprawdę nie mogłam mówić o własnych uczuciach? Gdy odważyłam się u boku tej, której imienia starałam się zapomnieć, nasza przyjaźń prysła niczym bańka mydlana. To samo stało się teraz. Emocje wzięły górę, pocałunek, który zniszczył wszystko. Wizja, która mówiła o utracie przyjaciela ziściła się nagle i niespodziewanie. Powinnam wiedzieć, że tak się stanie. Wizje spełniały się zawsze. Czasem były mniej a czasem bardziej czytelne. Zazwyczaj iściły się niedługo po pojawieniu. Ta czekała miesiącami. Na miesiące przed pokazała mi co mnie czeka. Co nas czeka. I to był ten jeden, jedyny raz kiedy próbowałam jej zapobiec. I co? Nic z tego. Pisanego losu nie da się zmienić. Nasze życie było zaplanowane, co do dnia i mogłam wiedzieć co się stanie ale cokolwiek będę próbować zrobić, jakkolwiek zapobiec - nie dam rady. Wizja i nasz los spełnią się co do joty. Słysząc o tym jak się bał nie hamowałam już łez. Mylił się. Tak bardzo się mylił.
- Wtedy jeszcze nie - szepnęłam.
To fakt, czekałam na powrót Kennetha. Byłam pewna swojej decyzji, ale gdybym się wtedy dowiedziała, co czuje do mnie Keith. Bym ją jeszcze raz przemyślała. To by było jak uderzenie w twarz, siarczysty policzek sprowadzający na ziemię. Sprawiłby, że bym jeszcze raz pomyślała i się zastanowiła. Nie wiem czy podjęłabym inną decyzję. Może tak? Może nie? Tego nie byłam w stanie przewidzieć. Ale nie miałabym przynajmniej wyrzutów sumienia, że nie spróbowałam.
Nie wiedziałam co czuje Kenneth, to prawda. Mogłam być dla niego nikim. Zabawką. Psem na smyczy. Ozdobą. Chociaż dawał mi wolność, nie ingerował w moje życie, to równocześnie jego zaborczość mnie wiązała. A wisiorek na szyi był tylko tego dowodem. Keith mógł mieć rację. Mógł jej nie mieć. Jeśli miał - to prędzej czy później się o tym dowiem. Poczuję to na własnej skórze. Kolejną stratę, tak jak teraz i jak lata temu.
Załkałam gdy składał pocałunek na moim czole, miałam wrażenie, że mimo maski czułam jego usta na swojej skórze. Słowa ugrzęzły mi w gardle, gdy Keith kończył swoje zdanie. Czerwonymi oczami patrzyłam jak odchodził, brakowało mi tchu.
- Nie czeka - szepnęłam tylko.
Bo taka była prawda. Po lesie się rozstaliśmy, każde z nas poszło w swoją stronę. Bo chociaż Keith mógł myśleć inaczej, to nie było między nami nic więcej jak tylko fizyczna korzyść. Nic więcej. Miałam jego, a tak naprawdę wcale nie. Patrzyłam jak Croft odchodzi, jak znika w tłumie, a ja stałam na tym parkiecie. W błękitnej sukience zalana łzami.
Nie potrafiłam tego wszystkiego zrozumieć. Co się stało. Jak do tego doszło. W końcu i ja ruszyłam. Bezwładnie przed siebie, krok za krokiem, a gdy tylko zeszłam z parkietu maska zniknęła z mojej twarzy. Wychodząc z Hogwartu chciałam zostawić to wszystko za sobą. Zniknąć z tego miejsca, zapomnieć. Byłam sama, całkiem jak palec. Lata temu straciłam tu przyjaciółkę, którą pokochałam miłością inną niż siostrzaną. Teraz straciłam tu przyjaciela, dokładnie przez to samo. Nim opuściłam tereny Hogwartu i ruszyłam w stronę Hogsmeade, skąd mogłam wrócić bezpośrednio do Cardiff obejrzałam się na mury szkoły po raz ostatni. Już nigdy więcej nie chciałam, aby moja stopa stanęła w tym miejscu. Nigdy więcej.

zt Riven
    Odpowiedz
  • Odpowiedz na posta
Odpowiedz
Odpowiedz
Odpowiedz
Rodric Carrow
Śmierciożercy
Zawód
Służby Administracyjne Wizengamotu
Genetyka
Czystość krwi
czarodziej
błękitna
Sakiewka
Stan cywilny
bezdenna
kawaler
Uroki
Czarna Magia
10
17
OPCM
Transmutacja
15
0
Magia Lecznicza
Eliksiry
3
0
Siła
Wyt.
Szybkość
10
10
3
Brak karty postaci
26-01-2026, 22:36
Odpowiedź dla Violet

Pozory mogą mylić. Delikatność urody, wyrazistość urody, nieopisanie piękne rysy twarzy - to wszystko zdaje się mylić moje zmysły. Stojąc przed damą, którą wybrałem, oceniam je wszystkie - kształt twarzy, stan włosów, biel skóry, czerwień ust i kolor oczu. Oceniam sylwetkę, zachodzę w głowę, czy mogłem ją znać. Czy po prostu wymyka się mojej pamięci. Przypomina mi przecież inną kobietę, tą której słodkie wspomnienie zostawiłem w Ostii na plaży. Mają podobne włosy i podejrzewam, że podobnie do tamtej, śmiałaby się z moich nieporadnych amorów i musiałaby przejąć inicjatywę.
Musieliśmy się z Violet minąć. W życiu, w tym świecie. Nic nie wskazywało na to, że rozstrzeleni po dwóch stronach dekady naszych lat dwudziestych, gdziekolwiek znajdziemy miejsce, by na siebie trafić. Byliśmy zbyt daleko, nawet jeżeli ten Zjazd miał nam dać szansę. Ja ze szkoły odchodziłem, kiedy ona zaczynała naukę. Ona odkrywała swoje dodatkowe jasnowidzące oko, kiedy ja wyjeżdżałem do Włoch na Grand Tournee. Może gdzieś na powierzchni szklanej kuli mogła mnie ujrzeć, ale mogłem się równie dobrze wymsknąć, tak jak ona wymykała się mojemu instynktowi, który powinien krzyczeć - nie, nie jest przecież błękitnokrwistą czarownicą. Myślę, że narazie nie miało to znaczenia, bo jeszcze zanim podała mi rękę, miałem wobec niej jedynie dobre intencje.
Wszystko zmienia się, kiedy ruszamy na parkiet. Nagle odczuwam jakieś zirytowanie. Póki co jest ono małe. Myśl zagubiona pojawia się w mojej głowie, że z pewnymi kobietami z jakiegoś powodu nie dane więc mi było przebywać. Sam moment, kiedy przyjmuje zaoferowaną dłoń, zdaje mi się być nachalny.. Jakby sama pchała się w moje ramiona. Chcę w to grać, może w tym tkwił mój błąd w poprzednich relacjach. Przyciągam ją do siebie, czując mocne splecenie dłoni. Niezaznajomiony może z pewnymi obyczajami (a jestem przecież obyty w świecie), mam wrażenie, że zapowiada się coś co jeszcze mi się nigdy nie zdarzyło. Czułem jej baczny wzrok na sobie, jakby chciała przejrzeć ciemny materiał maski okalającej moje oczy. Jakaś ciężkość bytu zaczęła atakować moje stopy, jakbym przeczuwał, że ten wybór partnerki nie był zbyt fortunny.
- Czym są nasze maski, jeżeli nie zaproszeniem do tego, byśmy byli chociaż odrobine tajemniczy - staram się zachować jakiś dystans wobec kobiety, nim jednak miną dwa kroki taneczne, przedstawiam się - Ja jednak nie potrzebuje być anonimowy. Rodric Carrow, a z kim mam przyjemność? - tym razem przedstawiając się swoim własnym imieniem, nie korzystając z danych moich przyjaciół, zdaje się, że jestem dumny z decyzji. A przecież wyciągniętą miałem już lekcję czym może skutkować nierozważne rzucanie nazwisk w podobnych sytuacjach. Byłem prawie pewien, że Leopold nie ma więcej sióstr, niż te które poznałem przedstawiając się jego nazwiskiem, ale nie wolno było mi ryzykować. Nie w ostatnim odpowiednim momencie którym mogłem jeszcze liczyć na spełnienie celu, w którym przyszedłem... na Zjazd.
Taniec jest umiejętnością fizyczną, niczym więcej. Nie spotkałem się zresztą jeszcze z opinią, by mógł być czymkolwiek więcej. Jasne, wzruszał podeszłe wiekiem damy, które siedząc obok mnie na balecie, ocierały łzy miękkimi chusteczkami. Ale podejrzewałem wtedy, że są po prostu pod wrażeniem możliwości ciała, które dany tancerz zdołał opanować i w jakim stopniu. Dlatego, chociaż znam dobrze kroki, zdaję sobie nagle sprawę, że nasz taniec - mój i mojej wybranki, nie idzie po mojej myśli. Prowadząc, staram się utrzymać ją w tempie, ale partnerka mi ciąży, a mnie coraz mocniej zaczyna to irytować. Skąd w tak małym ciele tyle sił.
- Czy możemy się znać ze szkoły? Podejrzewam, że ledwo co ją skończyłaś?- próbuję zagaić rozmowę, jednocześnie utrzymując nas w rytmie muzyki.
    Odpowiedz
  • Odpowiedz na posta
Odpowiedz
Odpowiedz
Odpowiedz
Vincent Rineheart
Zwolennicy Dumbledore’a
Za czyim głosem podążył tak czule, że się odważył na te podróż groźną. Rzucił wyzwanie ku morzu...
Zawód
zielarz i łamacz klątw
Genetyka
Czystość krwi
czarodziej
półkrwi
Sakiewka
Stan cywilny
stabilna
kawaler
Uroki
Czarna Magia
20
3
OPCM
Transmutacja
15
0
Magia Lecznicza
Eliksiry
0
0
Siła
Wyt.
Szybkość
10
10
5
Brak karty postaci
31-01-2026, 10:55
Odpowiedź dla Anastasiya Trubetskoy
Odpowiedź dla Augustus Rookwood

Wielkie oczy w kolorze kontrastującego błękitu, okalone firaną wytuszowanych rzęs, patrzyły na niego w sposób, którego dotychczasowo nie zaznał. A może nie dostrzegł w wyrazistości innego wymiaru, który dziś okazał się ów domniemaną intencją? Nie spodziewał się tak spontanicznej, nietypowej relacji, rozłożonej w ulotności czasu - rozedrganego i rozśpiewanego w dzikiej melodii rozegranej orkiestry. Nie dopuszczał do siebie świadomości, iż ów niewiarygodna sytuacja mogła być również jego potrzebą. Bo dziś patrzył na nią zupełnie inaczej, dostrzegając figlarny, przyciągający ogień, rozsmakowany w srebrzystości sukienki, rumianym licu, roztańczonej sylwetce pragnącej zabawy, kontaktu i nieprzenikliwej intensywności. Bo dotychczas nie miał odwagi spojrzeć na nią w charakterze tej upragnionej bliskości. Mimo szeregu troskliwych i opiekuńczych czynności, nie czuł się tak prawdziwie wystarczający. Wątpliwości, strach przed całkowitym zaufaniem, obawa przed zbyt gwałtownym wtargnięcie w czyjeś poukładane już życie, była zdecydowanie silniejsza. A on miotał się między realnymi wyznaniami, wyczekując na ten ulotny, dyskretny gest niemego, lecz prawdziwego zaproszenia. Bo dawno już nie darzył nikogo czymś, co nazwałby realnym uczuciem. Szereg zaburzonych relacji odciskał destruktywne piętno. Niejednokrotnie skłaniał się ku faktom, iż samotność, stanie się jego przerażającą codziennością.
Bo od zawsze wiedział jaką relację chciałby zbudować. Widział jej iluzoryczny, wielowymiarowy kształt, uformowany z sennych wyobrażeń i usilnie kreowanych marzeń kłębiących się pod gęstą kaskadą splecionych loków. Wyzbywał się toksycznych schematów spotykanych podczas wieloletnich, międzynarodowych podróży, widzianych w czterech kątach londyńskiego domostwa współdzielonego wraz z zgorzkniałym rodzicielem. Był świadomy istoty posiadania, dbania o drugiego, ukochanego człowieka. Chciał opierać się na bezwzględnym zrozumieniu, pełnym zaufaniu, akceptacji dwóch przeciwstawnych codzienności, które pewnego dnia, mogłyby złączyć się w zasklepioną i jednolitą jedność. Potrzebował przestrzeni, jednocześnie oddając ją w pełni. Marzył o wielowarstwowym partnerstwie i całkowitym wsparciu, figurującym na każdej płaszczyźnie formowanego życia. Nie rozróżniał obowiązków, biorąc je we własne ręce. Chciał odpowiadać, słuchać i reagować. Konfrontować na bieżąco, aby czystość i przejrzystość stała się dominująca. Pragnął patrzeć bez uciekania wzrokiem: nienachalnie, przeciągle, z uwielbieniem rozsiadłym na maślanie przymrużonych powiekach, blasku jasnej tęczówki, różowości onieśmielonego policzka. Marzył o nieograniczonej bliskości, zaspokajającej podstawową potrzebę, wypędzającą samotność, piętrzącą się pod cienką warstwą bladej skóry. Wierzył, że mógłby bezpardonowo przeniknąć do cudzej esencji, dodając uzupełnienie, wypełniając odnotowane braki. Potrafił współpracować, umiał dostosować się do każdych, nawet najtrudniejszych warunków. Cierpliwe i wyrozumiale pozwalałby na akomodację oraz rozkwit. Nie był wymagający, chciał jedynie zauważenia, poczucia prawdziwej przynależności, która mogła przerodzić się w głębokie, prawdziwe uczucie. On też coś widział, lecz siła ściśniętych ust, nie pozwalała na wypowiedzenie słów. Nie teraz, nie dziś, nie w tym momencie.
I właśnie teraz, w podrygach skocznej, balowej muzyki jego oczy mogły przyglądać się ów niesamowitemu zjawisku. Końcówka języka świerzbiła od nadmiaru wypychanych sylab, które mogły narobić kłopotu. Bo przecież nie miał już teraz nic do stracenia, nie mając żadnych zobowiązań. Mógł bez zawahania powiedzieć jej, że mogłaby postawić na niego. Gdyby chciała, gdyby dała mu jakikolwiek sygnał. Mógł zapewnić ją, że razem poradzą sobie z przeciwnościami, które świat rzucał im pod nogi. Że chłopiec, o którego bała się najmocniej był jego ulubieńcem, jedynym dzieckiem, z którym udało mu się zbudować jakąkolwiek relacje. Bo jeszcze do niedawna nie wierzył, że mógłby zbudować prawdziwą rodzinę. Skażony niepowodzeniem, tragedią oraz prawdziwym nieszczęściem, bał się, że nosi w sobie wyraźny pierwiastek ojca; mężczyzny, który po złamaniu, stracił i zatracił wszystko.
Słuchał uważnie, a przyjemny tembr jej głosu, wyrazistość przeciągniętych zgłosek, rozsiadała się na każdej, najdrobniejszej tkance. Lista łaskoczących komplementów, wysypała się na powierzchnię, a on pokręcił głową, zaczepnie, z uznaniem, uśmiechając się niepełnym, lecz zalotnym grymasem: – Niemożliwe… – zaczął, a gdy paznokcie zacisnęły się na klapie marynarki, powtórzył bez zawahania, spoglądając prosto w bliźniacze tęczówki: – Wyglądasz dziś zjawiskowo… – odpowiedział zaczarowany, tonąc w szerokości jej uśmiechu. Nie zdążył nawet zaprotestować, ostrzec, iż jego taneczne ruchy nie były idealne, stanowiąc niewielkie zagrożenie dla pozostałych par. Pociągnęła go za sobą, do przodu, nie uznając protestu. Ulokowali się w miejscu, gdzie drżenie orkiestralnej muzyki, było wyraziste, wnikające w rozgrzane i rozkołysane ciała. Maska, która znalazła się w jego dłoniach, wzbudziła zdziwienie, lecz nie zadawał pytań. Idąc w jej ślady, zawiązał ją na twarzy, spoglądając jak ta, równie piękna dopełnia peszący wizerunek. Jak to dziwne, niezidentyfikowane mrowienie, przechodziło od wewnątrz, przez wszystkie kończyny. – Zawsze widzę cię taką… – zapewnił śmiało, a dłoń delikatnie, choć powściągliwe ułożyła się na wcięciu kobiecej talii. Jej słowa, choć nietypowe, pasowały do ów intymnej chwili. Mógł uwierzyć w ich prawdziwość, poczuć, że był dla niej kimś ważnym. Błękit zajaśniał nadzieją, która nie była w stanie zgasnąć. – A ja życzyłbym sobie, aby ta chwila trwała wiecznie. – skwitował niemalże w tym samym czasie, lecz ona była pierwsza, dominująca. Nachylił się posłusznie, a rozkoszny dreszcz przebiegł po całej linii pleców, gdy ciepły oddech muskał płatek ucha: – Będzie jeśli tylko pozow… – praktycznie nie zdążył dokończyć kolejnego wyznania, gdyż atmosfera zmieniła się nie do poznania. Czyjaś nieproszona obecność, czyjeś bezczelne wtargnięcie, przerwało piękno ów wieczoru i podniosłego nastroju. Jego głos rozniósł się po najbliższym otoczeniu – władczy, nieprzyjemny, niegodny damy stojącej tuż przed nim. Nie rozpoznał go za pierwszym razem. Obcy mężczyzna wtargnął między nich, muskając jego ramię w zamiarze odepchnięcia, uderzenia, ataku? Ciemnowłosy zmarszczył brwi, zadbał, aby chwiejność i brak kontroli ruchów parszywego natarczywca, nie zrobiła krzywdy Anastasii. – Co do… – wysunął się delikatnie do przodu, aby zasłonić ją ciałem, stanąć do konfrontacji, która wisiała w powietrzu. I wtedy zrozumiał z kim tak naprawdę, przyszło mu się mierzyć. Cynicznie zawadiacki uśmiech wstąpił na jego twarz, a jedna z rąk oparła się na zgięciu łokcia. Odetchnął ciężko i pokręcił głową z lekkim niedowierzaniem. Rookwood, we własnej osobie… Dlaczego zwracał się do niej takim tonem, dlaczego roszczył prawo do jej ręki, do całej jej osoby… – A może trochę grzeczniej, co? – zaczął przechylając głowę i podkreślając powagę słów. – W towarzystwie damy nie wypada zachowywać się niekulturalnie. Tym bardziej jak zwierzę. – kontynuował wyważenie, z imponującym spokojem, nie puszczając jej dłoni, która ewidentnie zadrżała. Pozwolił, aby mówiła, przenosząc wzrok z sylwetki na sylwetkę. Robili zamieszanie, tłum zgromadzony wokół, zerkał z wścibskim zaciekawieniem i niecierpliwością… A on nie rozumiał i nie chciał rozumieć relacji, która rozgrywała się między nimi. – Zakłócasz zabawę. – powiedział dosadnie, nie przestając kierować winy w stronę intruza. – To dama dokona wyboru z kim chce zostać na parkiecie, nie ty. Przemoc nic nie rozwiąże. – skwitował wymownie, a brwi uniosły się pod maską, spoglądając prosto w te znienawidzoną facjatę. Zostawił jej wybór, decyzję, skrócenie rozlewu krwi, które wisiało w powietrzu. Prawa ręka osadziła się blisko dolnej części klapy marynarki, aby w razie niebezpieczeństwa, natychmiast sięgnąć po różdżkę. Nie miał zamiaru szarpać się z nim w środku nieświadomego tłumu.
    Odpowiedz
  • Odpowiedz na posta
Starszy wątek | Nowszy wątek
Strony (14): « Wstecz 1 … 12 13 14

Skocz do:

Aktualny czas: 02-02-2026, 16:01 Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.