• Witaj nieznajomy! Logowanie Rejestracja
    Zaloguj się
    Login:
    Hasło:
    Nie pamiętam hasła

× Obserwowane
    • Brak :(

Serpens > Wielka Brytania > Anglia > Domostwa > Derbyshire, Burke Manor > Sypialnia Cybil
Odpowiedz
Odpowiedz
Odpowiedz
Mistrz Gry
Konta Specjalne
Co ma być to będzie, a jak już będzie, to trzeba się z tym zmierzyć.
Zawód
Mistrz Gry
Genetyka
Czystość krwi
czarodziej
mugol
Sakiewka
Stan cywilny
bezdenna
wdowiec
Uroki
Czarna Magia
OPCM
Transmutacja
Magia Lecznicza
Eliksiry
Siła
Wyt.
Szybkość
Brak karty postaci
28-09-2025, 17:42

Sypialnia Cybil
Położona na piętrze od strony ogrodów nieduża sypialnia posiada jedynie jedno duże okno, które jest źródłem naturalnego światła. Można je zasłonić grubą, zieloną zasłoną, która nie przepuszcza promieni słonecznych. Większość przestrzeni zajmuje tutaj sporych rozmiarów łózko, którego rama jest zrobiona z wiśni. Inne komody i szafy w pokoju są wyrobione z tego samego drewna do kompletu. Na ścianie naprzeciw łóżka znajduje się magiczny obraz z XIX wieku, który przedstawia samicę trytona w ciemnozielonych głębinach.
    Odpowiedz
  • Odpowiedz na posta
Odpowiedz
Odpowiedz
Odpowiedz
Cybil Burke
Czarodzieje
"Seek and ye shall find," they say, but they don't say what you'll find.
Zawód
łamacz klątw
Genetyka
Czystość krwi
czarownica
błękitna
Sakiewka
Stan cywilny
bezdenna
panna
Uroki
Czarna Magia
5
1
OPCM
Transmutacja
19
0
Magia Lecznicza
Eliksiry
0
0
Siła
Wyt.
Szybkość
10
15
11
Brak karty postaci
25-02-2026, 00:25
10 maja 1962 roku

Ślub Primrose zbliżał się do nas wielkimi krokami. Wreszcie nadszedł czas, kiedy Primrose dopełni swojego obowiązku względem rodu i wyprowadzi się z Burke Manor do domu nowego męża. Vivienne dopiero to przeżyła, ale jej proces aklimatyzowania się był zupełnie inny, gdy posiadała tutaj kogoś tak bliskiego, jak Prim. Zastanawiało mnie, czy kuzynka będzie miała tyle samo szczęścia, co nowa żona Xaviera. Nie rozmawiałam z nią zbytnio na temat nowego wybranka, ale szczerze życzyłam jej, żeby to małżeństwo było udane i dlatego właśnie zdecydowałam się na nietypowy prezent związany z celtycką kulturą.
Chciałam młodej parze podarować ręcznie wykonany talizman, który miał według swojego podręcznikowego działania, wpłynąć pozytywnie na ich relacje. U pobliskiego kowala, od którego zaopatrujemy się w podkowy, załatwiłam jedną z nich, specjalnie na tą okazję. Na pokątnej wczoraj udało mi się zdobyć wodę różaną i z pobliskiej pasieki zdobyłam słoik świeżego miodu. To wszystko, czego potrzebowałam.
Najpierw w drewnianej misie dokładnie wymieszałam miód z wodą różaną, aż powstała klarowna mieszanina. Potem wcześniej oczyszczoną podkowę obmyłam w tym roztworze i złapałam za dłuto. Na początku na wewnętrznej stronie tego żelastwa, wyryłam starannie runę Mannaz. Następnie równie dokładnie, uderzeniami młotka, tworzyłam powoli znak runy Gebo. Na sam koniec zostawiłam sobie do wyrycia runę Ehwaz.
Obejrzałam jeszcze całość w poszukiwaniu defektów. Jeżeli talizman się udał, schowałam go do ozdobnej sakwy z jedwabiu.

1. Talizman na dobre małżeństwo, zestaw komponentów II poziomu. Próg: 65 | k100 + 30. Zaakceptowany talizman przez MG.

Spoiler
Cel: Wspomaga zapoznawanie i nawiązywanie głębszej relacji między świeżymi małżonkami.
Wybrane runy: Mannaz, Gebo i Ehwaz
Opis działania: Ułatwia zapoznanie i nawiązanie głębszej relacji między świeżymi małżonkami. Talizman aktywuje się poprzez zawieszenie go przy ramie łóżka małżeńskiego i działa on przez pierwsze pół roku małżeństwa.
Komponenty: Żelazna podkowa, woda różana, miód.
Zapis: Żelazną podkowę obmywa się mieszanką wody różanej i miodu, a następnie dłutem ryje się na wewnętrznej stronie podkowy runy.
1x k100 (talizman na dobre małżeństwo):
28
    Odpowiedz
  • Odpowiedz na posta
Odpowiedz
Odpowiedz
Odpowiedz
Cybil Burke
Czarodzieje
"Seek and ye shall find," they say, but they don't say what you'll find.
Zawód
łamacz klątw
Genetyka
Czystość krwi
czarownica
błękitna
Sakiewka
Stan cywilny
bezdenna
panna
Uroki
Czarna Magia
5
1
OPCM
Transmutacja
19
0
Magia Lecznicza
Eliksiry
0
0
Siła
Wyt.
Szybkość
10
15
11
Brak karty postaci
26-02-2026, 12:59
Gdy oglądałam świeżo wyrobiony talizman, zauważyłam mały defekt. Od ostatniej z run poszło minimalne pęknięcie po wewnętrznej części podkowy. Zmarszczyłam jedynie brew na ten widok. Nie chciałam ryzykować podarowania nieudanego talizmanu, a zabezpieczyłam się przed taką ewentualnością i kupiłam więcej produktów, żeby w razie ewentualności móc spróbować raz jeszcze.
Przypomniało mi to czasy, kiedy pierwszy raz wyrabiałam proste talizmany jeszcze za czasów szkolnych. Mój wtedy jeszcze całkowity brak doświadczenia przełożył się na efekty tego rzemiosła. A raczej brak ich efektów. Każdy talizman był inny i wymagał ode mnie rzeczy, których nigdy sama nie robiłam. Szycie, malowanie i wiele innych spędzało mi wtedy sen z powiek, a jako młoda dziewczyna z błękitną krwią nigdy nie miałam szansy, żeby w naturalnych warunkach podszkolić się z tych manualnych czynności.
Przed wlaniem wody różanej ponownie do misy, wpierw ją czyszczę prostym zaklęciem, aby zminimalizować kolejne ryzyko błędu. Mieszam wcześniej wspomniany komponent z odrobiną miodu i mieszam wszystko bardzo dokładnie przez kwadrans, żeby mieszanina była stuprocentowo jednorodna. Następnie delikatnie obmywam nową podkowę, którą jeszcze moment wcześniej przetarłam kawałkiem materiału, aby pozbyć się z niej drobinek kurzu, które mogą wpłynąć na wyrabianie talizmanu. Ponownie łapię za dłuto, tym razem decydując się na delikatniejszy i przez to również wolniejszy sposób rycia run. Idę w tej samej kolejności, co wcześniej: najpierw Mannaz, potem Gebo i na koniec Ehwaz. Jeżeli całość była gotowa i udana, pakuję talizman do jedwabnej sakwy.

1. Talizman na dobre małżeństwo, zestaw komponentów II poziomu. Próg: 65 | k100 + 30. Zaakceptowany talizman przez MG.

Spoiler
Cel: Wspomaga zapoznawanie i nawiązywanie głębszej relacji między świeżymi małżonkami.
Wybrane runy: Mannaz, Gebo i Ehwaz
Opis działania: Ułatwia zapoznanie i nawiązanie głębszej relacji między świeżymi małżonkami. Talizman aktywuje się poprzez zawieszenie go przy ramie łóżka małżeńskiego i działa on przez pierwsze pół roku małżeństwa.
Komponenty: Żelazna podkowa, woda różana, miód.
Zapis: Żelazną podkowę obmywa się mieszanką wody różanej i miodu, a następnie dłutem ryje się na wewnętrznej stronie podkowy runy.
zt jeżeli udane
1x k100 (talizman na dobre małżeństwo):
22
    Odpowiedz
  • Odpowiedz na posta
Starszy wątek | Nowszy wątek

Skocz do:

Aktualny czas: 02-03-2026, 20:57 Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.